Világvége

Ezért nem tudják eloltani a tüzet Csernobilban - videó

Helyi tűzoltók beszélnek a jelenlegi helyzetről.

2020.04.15 13:00ma.hu

Folyamatosan küzd a csernobili tűzvésszel a katasztrófavédelem. A gyityatki ellenőrzőponton (Ukrajna Kijevi területének Ivankivi járásában, a 30 km-es zóna déli határán) kutakodott a média, hogy miért nem sikerül lassan két hete eloltani a lángokat. Megdöbbentő válaszokat adtak a tűzoltók. Ugyanis mire eloltanak egy területet, egy másik, jóval távolabbi ponton csapnak fel a lángok, majd mire odaérnek, ismét egy újabb, szintén távolabbi ponton keletkezik tűz. Nem arról van szó, hogy nem tudnak eloltani egy tüzet, hanem arról, hogy folyamatosan újabb és újabb tűzfészkek jelennek meg váratlanul, olyan nagy távolságban egymástól, hogy egyszerűen nem tudnak rá még csak felkészülni sem, és azonnal reagálni sem, mivel a kapacitást lefoglalják a már égő területek. A tűzoltók szerint valaki vagy valakik rendszeresen és módszeresen újra és újra felgyújtják az erdőt, és nagyon reménykednek abban, hogy a rendőrség eredményre jut.

Tűzesetek - Szándékos, módszeres gyújtogatás áll a háttérben

Mint ismeretes, a 30 km-es zóna a csernobili atomerőmű-baleset miatt a legnagyobb mértékben sugárszennyezett terület - főleg cézium, stroncium, plutónium és amerícium izotópjaival. Egyes részeken a sugárzás már a normális szintre csökkent, bár sok helyen még mindig az egészségügyi határérték feletti értékek is mérhetők. A zárt övezet 40 százaléka örökre radioaktív marad, mivel a plutónium felezési ideje 24 ezer év. Az erdő pedig a 30 km-es zóna legszennyezettebb része.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.