Evakuálják a lakosságot

Kitört a Merapi vulkán Indonéziában - videók

A tűzhányó sűrű és terebélyes hamufelhőt eregetett hat kilométeres magasságba.

2020.03.03 07:54MTI

Kitört kedden a Jáva szigetén lévő Merapi vulkán, Indonézia legaktívabb tűzhányója, amelynek három kilométeres körzetében evakuálást rendeltek el a hatóságok. A tűzhányó sűrű és terebélyes hamufelhőt eregetett hat kilométeres magasságba.

Az indonéziai földtani és vulkanológiai kutatóintézet azt közölte, hogy a kitörés következtében gázfelhők gomolyognak a vulkán lejtőin. A hatóság figyelmeztetést adott ki a termékeny lejtőkön élőknek, hogy három kilométeres körzetben kerüljék el a krátert. Szemtanúk beszámolói szerint a kitörést 30 kilométer távolságban is hallani lehetett.

Az intézet ugyanakkor nem növelte meg a Merapira vonatkozó riasztás szintjét, amely jelenleg a harmadik legmagasabb fokozaton van a tavaly óta tartó folyamatos vulkanikus tevékenység miatt.

A 2968 méter magas hegy az ötszáz indonéziai vulkán legaktívabbja. Az utolsó nagyobb kitörése, ami 2010-ben történt, 353 ember halálát okozta. A 260 millió lakosú Indonézia a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.