Világvége

Aktivizálódott az izlandi Thorbjörn-vulkán

Riasztást adott ki a polgári védelem.

2020.01.28 14:02ma.hu

A Reykjanes-félsziget (más néven Reykjanesskagi) Izland fővárosa, Reykjavík mellett található, a sziget délnyugati részén. Itt mértek komoly vulkáni tevékenységet a geológusok, a katasztrófavédelem és a polgári védelem már készenlétben van, a rendőrség nagy erőkkel áll rendelkezésre.

A Thornbjörn hegy alatti magma felgyűlt, ez a Kleifarvatn tó környékén a Krýsuvík geotermális terület mellett van, amit a helyiek csak Kék lagúnaként emlegetnek.

Grindavík városban kedden összehívták az embereket és a szakértőket, a helyi egyetemről és a meteorológiai intézettől is érkeztek tudósok. Magnús Tumi Guðmundsson földtudományi professzor szerint minden okuk megvan a pánikra, folyamatos készenlétben kell állniuk, ami nem csoda, hiszen Izland a vulkánok földje, ez normális valahol. Viszont utoljára a 13. században volt a Reykjanes-félszigetnél vulkánkitörés.

Még január 21-én detektáltak aktivitást a Thornbjörn hegységnél, majd földmozgást is regisztráltak a gépek, a legnagyobb egyelőre a Richter-skála szerinti 3,1-es erősséget érte el. A magmafelgyülemlés mára komoly határt is elért. Mindez azt jelzi, hogy vulkánkitörés is történhet.

A szakértő szerint a térségben történt kitörés során 20 négyzetkilométernyi területet öntött el láva, amely akár most is megtörténhet. Ez tönkre teheti az ingatlanokat és az ingóságokat, de az embereknek lesz kellő idejük elmenekülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.