Katasztrófa

Mérgező füstfelhő Ausztráliában: hónapok óta tombolnak a bozóttüzek

Körülbelül 1600 tűzoltó folytat reménytelen küzdelmet a lángok ellen.

2019.12.08 12:32MTI

A hónapok óta tartó bozóttüzek miatt soha nem látott légszennyezést okoz Sydneyben, a betegek száma is megugrott. Nem sok jóval kecsegtetnek a meteorológiai előrejelzések sem: keddre több mint 40 Celsius-fokos maximumokat jósolnak. Körülbelül 1600 tűzoltó folytat reménytelen küzdelmet a lángok ellen.

Ausztrália keleti partján, Canberrából a lakosok vasárnap mérgező füstfelhőről számoltak be. A térségben csaknem 140 tűzvész tombol, a helyzet különösen súlyos a délkeleti Új-Dél-Wales államban. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap az államba érkezett, és helyszíni sajtótájékoztatón, valamint Twitteren mondott köszönetet a tűzoltóknak az eddigi munkájukért.

Hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az Új-Dél-Wales központjától, az ötmillió lakosú Sydneytől északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi óriási tűz eloltására egyelőre kevés az esély, a lángokat vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerül teljesen eloltani.

Az államban körülbelül 1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik. A meteorológiai előrejelzések szerint a helyzet kedden súlyosbodik, aznapra ugyanis több mint 40 Celsius-fok és erős szél várható.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket. A tüzek példátlan légszennyezést okoztak Sydneyben és az ország keleti partvidékén, a füst és a szállópor a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő.

Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.