Sivelucs

10 kilométeres hamuoszlopot lövellt egy kamcsatkai vulkán

További kitörések akár 15 kilométeres hamuoszlopot is eredményezhetnek.

2019.10.06 19:47MTI

Tíz kilométer magas hamuoszlopot lövelt vasárnap a Sivelucs vulkán a Kamcsatka-félszigeten, ami fennakadásokat okozhat a légi forgalomban - közölték orosz kutatók.

Az egyik helyi vulkanológiai intézet szakemberei szerint további kitörések akár 15 kilométeres hamuoszlopot is eredményezhetnek.

Az orosz polgári védelem szerint a lakosság nincs veszélyben. A Sivelucs Kamcsatka legészakibb vulkánja, 45 kilométerre van a legközelebbi településtől, a mintegy ötezres lakosságú Kljucsitól.

A hamu azonban több száz kilométerre szóródott az Egyesült Államokat Oroszországtól elválasztó Bering-szoros felett.

A Sivelucs Kamcsatka legnagyobb vulkánja, hosszas szünet után 2006. december 4-én adott újra életjelet magáról, és azóta folyamatosan aktív.

Kamcsatkán 160 vulkán található, ebből 29 aktív.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.