Földmozgás

Földrengés Görögországnál és Svájcnál is pár óra különbséggel

Érdekesség, hogy Lausanne-nál a részecskegyorsító üzemel.

2019.05.28 12:27ma.hu

2019. május 28-án reggel a Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű földmozgásra ébredtek a törökök és a görögök is. Kos és Rodosz sziget közelében pattant ki mindössze 10 kilométer mélyről a rázkódás. Pár órával később azonban már Európa belseje mozdult meg, a Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földmozgás szintén 10 kilométer sekélyen volt. Ez utóbbi azért is érdekes, mert Lausanne-ban, a CERN-ben "van" a részecskegyorsító, amely egy 27 km kerületű kör alakú föld alatti alagútban helyezkedik el, a felület domborzati viszonyaitól függően 50-150 méter mélyen. A CERN egyébként az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a Nagy Hadronütköztető (LHC) és a World Wide Web (WWW vagy röviden Web) születési helye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.