Tragédia

Elpusztult az egyik legritkább teknősfaj egyetlen ismert nősténye

Elpusztult a világ utolsó négy ismert jangcei lágyhéjú óriásteknősének egyike. Nem tudni, hogy a többiek között van-e még nőstény.

2019.04.14 15:18ma.hu

Szucsou város állatkertjében még egy hím él, a másik két teknős Vietnamban, a vadonban, két különböző tóban él, de nem tudják, hogy milyen neműek.

Az óriásteknős szombat délután pusztult el a városi önkormányzat közleménye szerint. A szakértők korábban mintát vettek a nőstény petefészekszövetéből kutatási célokra.

A People's Daily állami újság szerint az állat több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt mesterséges megtermékenyítést végeztek rajta.

Az eljárás előtt az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a teknős jó egészségi állapotban volt, a megtermékenyítés simán ment, a nőstény azonban másnap elpusztult - írta a lap.

Az állatkertben 2008 óta öt mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre az állaton, mindegyik sikertelen volt - írja a Global Times.

Azt még nem tudják, hogy a teknős pontosan miért pusztult el, vizsgálatot indítottak miatta. Kínai és külföldi szakértők is vizsgálják a nőstény halálának okát.

A nőstény 2008-ban érkezett az állatkertbe. Azt remélték, hogy utódokat nemzenek a park 100 éves himjével.

A jangcei lágyhéjú óriásteknős Kínából származik, otthona a Jangce folyó és a Tajhu-tó, gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának. Pedig sokáig nem védték, az 1989-es nemzetközi fajvédelmi listán még nem szerepelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.