Állati

Ne higgyen az újra terjedő gyufás kullancs-kiszedési módszernek!

Hiába cáfolták már meg rengetegszer, újra és újra felüti fejét az álhír, ami viszont komoly következményekkel járhat azok számára, akik megfogadják.

2019.04.12 06:30ma.hu

Ahogy megkezdődött a kullancsszezon, egyre-másra terjednek a figyelmeztetések, a lehetséges megoldások. Nem véletlenül, hiszen a kullancs számos rettegett betegség kórokozóját terjeszti, emberre és állatra is veszélyes. Mindazonáltal, senki se fogadja meg a gyufás kullancseltávolítási "jótanácsokat".

Így néz ki a neten terjedő szöveg:

"KAPTAM – KÖZZÉTESZEM

Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint köztigazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, agyvelőgyulladástól… Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát megosszak veletek. A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!

Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta „önként” testünket!

Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk! Ez a módi Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem értem, hogy a média még nem csapott le rá!

dr. Bíbor Lajos” – olvashatjuk a levélben.

Pedig már az urbanlegends.hu is évekkel ezelőtt lecsapott rá, amikor a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnökére hivatkozva leírták: a szakirodalom sehol sem tárgyalja a kullancsok foszforimádatát, az eljárás pedig nem tekinthető sikeres és szerencsés megoldásnak. (Ráadásul a modern biztonsági gyufák nagy részében a fejben már nincs is foszfor, az a dobozok dörzsfelületére kerül.)

Vajjal, olajjal, ragasztóval se essünk a kullancsnak

A legjobb, ha a kullancsot a bőr fölött egy vékony fogóval vagy csipesszel megfogjuk, és egyenesen kirántjuk – ajánlja Bartens (itt hozzá kell tenni, hogy vannak, akik szerint a csipesznél biztonságosabbak a speciális kullancseltávolító eszközök).

A közhiedelemmel ellentétben a bent maradt állatdarab nem feltétlenül jelent problémát: ha ugyanis a kullancsnak leszakad a teste, már nem tud kórokozókat kiköpni – írja Bartens; a fej pedig idővel kilökődik testünkből.

A lényeg tehát: ne nyomogassuk és ne kenegessük semmivel az állat bőrön kívüli részét, mert sokkal nagyobb kárt okozhatunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.