Katasztrófa

Idai ciklon: 417 halott, több mint ezer sérült Mozambikban

A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.

2019.03.23 14:21ma.hu

Négyszáz fölé emelkedett Mozambikban az Idai ciklon okozta ítéletidő halálos áldozatainak száma a hivatalos adatok szerint - közölte Celso Correia, Mozambik környezetvédelmi minisztere szombaton.

Pillanatnyilag 417 halottról és 1528 sérültről tudunk - mondta el sajtótájékoztatóján a miniszter. Előzőleg a hatóságok 293 halálos áldozatról adtak hírt. Az Idai ciklon, amely az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. Zimbabwéban 259, Malawiban pedig 56 halálos áldozata van az ítéletidőnek.

A mozambiki környezetvédelmi miniszter példa nélküli természeti katasztrófának nevezte az Idai ciklon pusztítását. Elmondása szerint a helyzet valamelyest javul, de továbbra is kritikus, mintegy 3 ezer négyzetkilométernyi terület érintett Mozambikban.

A nemzetközi vöröskereszt pénteken arra figyelmeztetett, hogy esetleg kolerajárvány ütheti fel a fejét Mozambikban, miután néhány kolerás megbetegedést jelentettek Beira városában.

Correia szombaton úgy vélte, járvány még nem fenyeget, bár a szennyezett víz révén valóban könnyebben terjedhet a betegség.

Az ENSZ Élelmezésügyi Programja (WFP) magasabb fokozatra emelte az Idai ciklon okozta vészhelyzet szintjét, és ennek köszönhetően felgyorsulhatnak a rászorulók megsegítésére indított programok - jelentette be a világszervezet péntek este. A ciklon sújtotta délkelet-afrikai térséget a WFP jelenleg a Jemennel, Szudánnal és Szíriával megegyező súlyossági szinten kezeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.