Szökőár

Anak Krakatau vulkán több mint kétharmada felrobbant

A legújabb műholdfelvételek alapján már érthető, mi okozott gyilkos szökőárat Indonéziában.

2018.12.29 17:12ma.hu

A tudósok szerint az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán magasságának és tömegének is több mint kétharmadát elvesztette, s ahogy a hatalmas kőmennyiség belecsúszott a tengerbe, a kiszorított víz egy hullámban megindult a közelben lévő szárazföld felé. Amire a hullám elérte Jáva és Szumátra szigetét, a hullámok a sekély vízben már öt méter magasak voltak, s több mint négyszáz ember életét oltották ki. A katasztrófa miatt 40 ezer ember vesztette el otthonát.

A BBC beszámolója szerint, amiről a hvg.hu tudósított, a műhold- és radarképek alapján megállapítható, hogy a korábban 350 méter magas vulkán már csak 110 méterre emelkedik ki a vízből, s néhány perc alatt 150-170 millió köbméternyi kő zúdult a tengerbe. Az Anak Krakatau tömegét jelenleg 40-70 millió köbméterre becsülik.

Pontos adatokat még nem lehet szerezni: folytatódik a kitörés, s életveszélyes a hegy megközelítése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.