Állatvilág

Megfejtették a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú genomját

A genetikai lenyomat szerint a faj populációja már nagyon hosszú ideje hanyatlik.

2017.12.15 20:45MTI
hirdetés

Megfejtették a szumátrai orrszarvú, a Föld egyik leginkább veszélyeztetett emlősének genomját. A genetikai lenyomat szerint a faj populációja már nagyon hosszú ideje hanyatlik.

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) problémái már a jégkorszakban kezdődtek, amikor élettere leszűkült. Azóta az emberi tevékenység hatására az egyedszám csökkenése tovább folytatódott. Mostanra már kevesebb mint 250 példány él vadon - állapította meg az amerikai kutatócsoport.

A szakértők először szekvenálták és analizálták egy szumátrai orrszarvú teljes örökítőanyagát. A minta a cincinnati állatkert egykori hímjétől származik. Ipuh az 1990-es évek óta élt az állatkertben, négy éve, 33 évesen pusztult el. Három utódot nemzett, többet, mint a világ bármely más szumátrai orrszarvúja. Genomját egy génbankban is őrzik - írja a BBC.com.

"Ez a faj már nagyon régóta a kihalás felé halad" - állapította meg Terri Roth, a Cincinnati Állatkert és Botanikus Kert veszélyeztetett állatokkal foglalkozó kutatóközpontjának munkatársa.

A örökítőanyag szekvenálásával megállapították, hogy a pleisztocén kor "hullámvasút volt a szumátrai rinocérosz populációja számára" - mondta Herman Mays vezető kutató, a nyugat-virginiai Marshall Egyetem munkatársa.

A pleisztocén kor a 2,5 millió és mintegy 12 ezer évvel ezelőtti földtörténeti kor, amikor a világ utolsó jégkorszaka zajlott.

Ipuh genomja alapján a kutatók modellezték a szumátrai orrszarvú populációjának történetét. A szakértők szerint a populáció 950 ezer évvel ezelőtt megközelítette a 60 ezer példányt.

Mintegy 12 ezer éve, a pleisztocén kor végén azonban elvesztették életterük jelentős részét, hasonlóan több más emlőshöz. 9000 éve pedig a környezeti hatásokra csökkent drámaian a számuk. "A populáció soha többé nem mutatta a javulás jeleit" - mondta Mays.

Szumátrai orrszarvúk éltek korábban a Himalája lábainál, India északkeleti részén, Dél-Kínában, Mianmarban, Thaiföldön, Kambodzsában, Laoszban, Vietnamban és a Maláj-félszigeten, Szumátra és Borneó szigetén. A faj mára visszaszorult Szumátrára, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett állatok közé sorolja vöröslistáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.