Állati

Veszélyeztetett orángutánok kerültek vissza a vadonba

Egy fajmentő program keretében 17 súlyosan veszélyeztetett orángutánt vittek vissza a vadonba az elmúlt hónapban Indonéziában.

2017.03.16 08:18MTI

Egy fajmentő program keretében 17 súlyosan veszélyeztetett orángutánt vittek vissza a vadonba az elmúlt hónapban Indonéziában, számos állatot helikopterrel szállítottak Borneó távoli körzeteibe, ahol a főemlősök biztonságban élhetnek az emberi beavatkozástól.

A Nemzetközi Orangután Alapítvány 10 majmot Borneó középső részén egy Szingapúr nagyságú tőzegláperdőben engedett szabadon február végén. Valamennyien vadon születtek, de egy részük árva lett a tömeges erdőirtás miatt, a többi állatot házi kedvencként tartották, mielőtt állatvédők megmentették őket.

Illusztráció (Fotó: WWF)

Egy másik alapítvány hét orángutánt engedett szabadon Borneó keleti esőerdőiben, amelyek felügyeletét megszerezték az indonéz kormánytól. A két hímet és öt nőstényt helikopterekkel szállították a térségbe.

"Szükségünk van olyan erdőkre, amelyek távol esnek az emberi tevékenységtől" - hangoztatta Jamartin Sihite, a BOS alapítvány vezetője. "Igen drága a helikopter használata, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy az orangutánokat biztonságosan visszajutassuk természetes környezetükbe" - tette hozzá.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orángutánokat, mondván mintegy kétharmadával csökkent számuk negyven év alatt.

Adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón trópusi esőerdőkben, amelyek azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A borneói esőerdők mintegy 40 százalékát irtották ki az 1970-es évek eleje óta. A vadászat is jelentősen hozzájárul a populáció csökkenéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.