Nem vicc!

Megcsonkították a halottakat, nehogy zombiként térjenek vissza

Feltehetőleg a zombiktól való félelem miatt csonkították és égették meg azokat halottakat, amiknek a maradványait Anglia északi részén egy temetőgödörben találták meg.

2017.04.05 14:54MTI
hirdetés

A tíz ember összekeveredett maradványait egy elhagyatott középkori település területén tárták fel, az észak-yorkshire-i Wharram Percyben. A holttesteket lefejezték és feldarabolták.

A Southamptoni Egyetem és az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England kutatócsoportja a maradványok elemzésekor megállapították, hogy haláluk után az emberek testét megégették, a csontjaikat összetörték.

Gyanús késnyomokat találtak a csontokon (Fotó: Supplied)

A kutatók elvetették a kannibalizmus lehetőségét, mert a késnyomokat a nyak körül fedezték fel, nem a végtagokon vagy az ízületeken. Az emberi csontváz biológiájával foglakozó Simon Mays, a Historic England kutatója szerint az az elmélet illik leginkább a megtalált bizonyítékokhoz, hogy a testeket azért égették és csonkították meg, mert féltek, hogy a haláluk után kikelnek a sírjukból.

Zombiapokalipszistől rettegtek? (Fotó: Supplied)

"Ha nem tévedünk, akkor ez lehet az első régészeti bizonyíték az efféle gyakorlatra. A középkori hiedelmek sötét oldalát tárja elénk, és arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire különbözött a középkori világszemlélet a maitól." Az eltemetett halottaknak az élők világába való visszatérését Európa nyugati részén más módszerekkel is megpróbálták megakadályozni. A középkori Írországban egy nagy követ raktak a halott szájába, az ókori Görögország egyes közösségeiben pedig földhöz rögzítették a holtakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.