Földmozgás

Erős földrengés rázta meg Indonéziát

A Richter-skála szerint 6,5-es erősségű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részét, legkevesebb húsz ember meghalt.

2016.12.07 07:51MTI

A földrengés központja a tengeren, tíz kilométer mélyen volt, 92 kilométerre keletre Banda Aceh városától. A rengést legalább öt utórengés követte. Az emberek pánikba estek, házaikból kirohantak az utcákra és a magaslatokon kerestek menedéket egy esetleges szökőártól tartva.

Házak dőltek össze. Sokan a romok alá szorultak, őket a mentőalakulatok próbálják meg kimenteni. Sok a sérült. A halottak között gyerekek is vannak. A hatóságok nem rendeltek el szökőár veszélyére figyelmeztető riadót. Idén júniusban egy hasonló erősségű földrengésben nyolcan meghaltak Szumátra nyugati partvidékén.

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Tizenkét éve, 2004 decemberében egy 9,3-as erősségű földrengés történt az indonéziai Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen legalább 230 ezer halálos áldozatot követelt, valamint kétmillió embert tett földönfutóvá.

Földrengés volt Indonézia partjainál. 2016. december 7. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.