Földmozgás

Erős földrengés, szökőárriadó Új-Zélandon

Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka.

2016.11.13 14:52ma.hu/MTI

A 7,4-es erősségű földrengés Új-Zéland déli pontján történt, de a rengés epicentrumától több száz kilométerre, Wellingtonban is érezni lehetett. Az M1 riportere, aki Áder János delegációjával van az országban azt mondta, a történteket nehéz szavakban elmesélni, de "ijesztő volt". "Megmozdultak a falak, hullott a vakolat és leestek a poharak" - mesélte a tudósító, akit a küldöttséggel együtt a szálloda halljába tereltek le a rengés után.

Számos utórengés követi az új-zélandi rengést >>>

Károkról egyelőre nem érkeztek jelentések, de külföldi sajtóhírek szerint Wellingtonban is megszólaltak a szirénák és az emberek sírva menekültek az utcákra.

"Az első hullám feltehetően nem volt túl erős" - figyelmeztetett a polgári védelem, amely szerint a következő órákban magasabb hullámok érhetik el a partokat. Az új-zélandi kormány által működtetett honlap, a GeoNet szerint a földmozgást az ország legnagyobb részén érezték. A portál figyelmeztette a lakosságot az utórezgésekre. A New Zealand Herald hírportál értesülései szerint a katasztrófa-elhárítási szakemberek úgy vélik, hogy a földmozgás leginkább az epicentruma közelében található Cheviot település házait rongálhatta meg.

Tamsin Edensor, Christchurchben élő kétgyermekes családanya az AFP francia hírügynökségnek elmondta: arra ébredtek, hogy remeg a ház. A remegés folytatódott és egyre erősödött, de nem látott károkat az utcán, és az áramszolgáltatás sem szakadt meg. Szeptemberben egy, a tengerben történt nagy erejű földrengést követően kisebb cunami érte el Új-Zéland keleti partjait, de nem voltak áldozatok, sem károk.

Új-Zéland a tűzgyűrűnek nevezett, tektonikai lemezek határán lévő csendes-óceáni és óceániai övezetben fekszik, ahol évente akár 15 ezer földmozgás történik. 2011. február 22-én 6,3-as erősségű földrengés történt Christchurchben, a Déli-sziget legnagyobb városában, amely 185 ember halálát okozta és 30 ezer épületet rongált meg.

Az Új-Zélandon tartózkodó Áder János és delegációjának tagjai jól vannak

Az Új-Zélandon tartózkodó Áder János köztársasági elnök és az őt kísérő delegáció tagjai jól vannak, az ijedtségen kívül nem történt baj - mondta Altorjai Anita, az államfő sajtófőnöke az országban történt földrengést követően az MTI-nek.

Az elnök helyi idő szerint szombaton érkezett Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba.

Új-Zélandot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka nagy erejű földrengés rázta meg. A közép-európai idő szerint vasárnap délben bekövetkezett 7,4-es erősségű földmozgás epicentruma a Déli-szigeten fekvő Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt. Wellington mintegy 200 kilométerre északra, az Északi-szigeten fekszik.

Altorjai Anita elmondta, hogy a magyar delegáció egy wellingtoni szállodában tartózkodik. Éjfél után néhány perccel érezték az erős földrengést, előbb gyengén, majd egyre erősebben mozogtak a falak, tárgyak estek le a polcokról, csörömpöltek a poharak. A biztonsági protokoll szerint a szállodai szobákból egy első emeleti biztonságos, evakuációs helyiségbe kellett átmenniük.

Az első rezgést követően több mint egy tucat gyengébb és erősebb utórezgést éreztek, ezek még most is tartanak.

A sajtófőnök kiemelte, hogy Új-Zélandon gyakoriak a földrengések, fel vannak rá készülve, jól szervezett rendszer szerint menekítik ki ilyenkor az embereket az épületekből.

Altorjai Anita közölte, hogy a köztársasági elnök programja egyelőre nem változik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.