Járvány

Gyomorinfluenzát terjeszt a víz Új-Zélandon

Ez a szigetország történetének legsúlyosabb, vízzel terjedő járványa.

2016.08.19 08:57MTI

Négyezerre nőtt a szennyezett ivóvíz miatt gyomorinfluenzával megfertőződött betegek száma Új-Zélandon, tisztségviselők pénteken megerősítették, hogy egy múlt héten elhunyt idős nő szervezetében egészségügyi tesztek kimutatták a betegséget okozó Campylobacter baktériumot, amely hozzájárulhatott halálához.

John Key új-zélandi kormányfő kedden kijelentette, hogy ez a szigetország történetének legsúlyosabb, vízzel terjedő járványa.

Az érintett új-zélandi város, a 13 ezer lakosú Havelock North mintegy négyezer lakosa betegedett meg a múlt héten kitört járványban, 19 embert kórházban ápolnak, közülük két beteg állapota válságos.

A helyzetet súlyosbította, hogy bár az új-zélandi tisztségviselők megpróbáltak tiszta ivóvizet biztosítani a lakosság számára, később kiderült, hogy az egyik ivóvíztartályból E. coli baktériummal szennyezett vizet juttattak az ellátórendszerbe. A város azóta klórral megtisztította a csapvizet és a kérdéses víztartályból származó vizet is. Ugyanakkor tisztségviselők kijelentették, továbbra is azt tanácsolják a lakosságnak, fogyasztás előtt forralják fel az ivóvizet.

Havelock North egészségügyi hatóságainak közlése szerint a járvány valószínűleg az ivóvízbe került állati eredetű ürülék miatt tört ki.

Új-Zélandon kiterjedt vizsgálatot indítottak az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.