Globális felmelegedés

Rohamtempóban pusztulnak a korallzátonyok

A globális korallfehéredést a ciklikusan jelentkező, az elmúlt egy évben szélsőségesen erős El Nino-jelenség váltotta ki, amely sok óceáni térségben felmelegítette a vizet.

2016.06.29 10:08ma.hu
NOAA XL Catlin Seaview Survey

Az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal, a NOAA adatai szerint a korallzátonyok szerte a világon pusztulásnak indultak többek között az utóbbi három egymást követő évben a megszokottnál jóval melegebb tengervíz-hőmérséklet miatt.

A globális korallfehéredést a ciklikusan jelentkező, az elmúlt egy évben szélsőségesen erős El Nino-jelenség váltotta ki, amely sok óceáni térségben felmelegítette a vizet. A közelmúltban láttak napvilágot olyan jelentések, melyek szerint az ausztrál Nagy-korallzátonyt is súlyosan érintette a kifehéredés és a Maldív-szigetek környékét is.
 
Mint ismeretes, 2015 volt a legmelegebb év a Földön az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta. A föld- és tengerfelszíni globális átlaghőmérséklet 14,79 Celsius-fok volt, 0,9 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál.

Az 1880-2015 közötti időszakban ez volt a legmagasabb globális átlaghőmérséklet, amely 0,16 Celsius-fokkal meghaladta az előző évi rekordot. A 21. században ez volt a negyedik év, amikor a globális átlaghőmérséklet rekordot döntött a Földön. Az elmúlt 136 évben a tavalyi volt a legmelegebb december.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.