Katasztrófahelyzet

Ecuadori földrengés - Még mindig lehetnek túlélők a romok alatt

A legújabb összesítés szerint legkevesebb 480 halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés.

2016.04.20 07:05MTI

Még mindig van remény arra, hogy négy nappal az ecuadori földrengés után túlélőket találjanak a romok alatt - mondta a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke kedd este az M1 aktuális csatorna műsorában.

Balázs László közlése szerint egy ilyen katasztrófánál a legtöbb túlélőt az első 24 órában a helyiek találhatják meg, nagyjából az érintettek 35 százalékát képesek ilyenkor kiemelni a romok alól.

A nemzetközi irányelvek rögzítik, hogy külföldi kutató-mentő szolgálatok munkatársainak 36-48 órán belül kell megérkezniük a katasztrófa helyszínére - tette hozzá.

A szakemberek elsődlegesen a helyi szolgálatok munkáját kell segíteniük, ügyelve arra, hogy ne legyenek a terhükre. A megtalált sérültek ellátását is csak addig végzik a kutató-mentők orvosai, amíg át nem adják őket a helyi egészségügyi szervezetnek.

Irányelveik szerint mindig tiszteletben tartják egy adott ország segítségkérését, és csak azt követően indulnak útnak, ha felkérik őket - mondta az elnök.

Twitter@cnni

A legújabb összesítés szerint legkevesebb 480 halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés Ecuadorban. A múlt szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája az országban.

A legsúlyosabban az ország nyugati, csendes-óceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de szerte az országban érezni lehetett azt. A földmozgás Pedernales városán kívül súlyos károkat okozott Manta és Portoviejo településeken is. A latin-amerikai országban mintegy 13,5 ezer embert mozgósítottak a biztonsági szolgálatok a közrend fenntartására.

Az áldozatok felkutatásában több magyar kutató-mentőcsoport is részt vesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.