Csúnya katasztrófák sokasága

Mi lenne, ha egyszercsak megállna a Föld? - videó

Mindegy úgy jó, ahogy ki van találva.

2016.03.17 11:20ma.hu

A Föld forgási sebessége: 465,11 m/s, azaz körülbelül 1675 km/h az egyenlítőnél. Vajon mi történne, ha egyszer csak megállna? Minden, ami nincs konkrétan lerögzítve, az hirtelen repülni kezdene Kelet felé több mint 1600 kilométer per órás sebességgel. Ez történne a légkörünkkel is, ami egy atomrobbanásnak megfelelő erejű szélviharnak felelne meg. Egy nap 365 napból állna. Óriási szökőárakat eredményezne, melyek kevesebb mint percenként 30 kilométert tennének meg a szárazföld belseje felé. Fél évig pörzsölő napsütés lenne, amit fél év hideg éjszaka követne. A Nap Nyugaton kelne, és Északon menne le, évente egyszer. A Föld forgásának következtében fellépő centrifugális erő hatására bolygónk az Egyenlítő mentén megnyúlt, idővel azonban ez ellaposodna, az óceánok átvándorolnának a sarkok felé, ahol a gravitáció a legerősebb, ezáltal két szuperóceán születne, amit egy földsáv választ el. A mágneses mező eltűnne, a sugárzás miatt minden kipusztulna, és bezárhatnánk a boltot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.