Ring of Fire

Bréking: Hatalmas földrengés Indonézia partjainál

7,9-es (más jelentések szerint 8,3-as) erősségű földrengés rázta meg az indonéz partvidéket az Amerikai Földtani Intézet (USGS) jelentése szerint.

2016.03.02 14:39ma.hu
screenshot

A rengés középpontját az Indiai óceánon, Muara Sibuttól mintegy 660 kilométerre délnyugatra, körülbelül 500 kilométerre Padangtól délnyugatra helyezik. A két helység Szumátra nyugati partjain fekszik, amely az ázsiai szigetvilág legnagyobb szigete.

Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) jelentése szerint a rengés epicentruma 10 kilométer mélyen, az óceánban keletkezett.

A földrengés nem az alábukási övben pattant ki, hanem jóval mögötte, 100 kilométerrel arrébb, az Indiai-óceán aljzatát alkotó Ausztrál kőzetlemezen belül. Ezek a kőzetlemezek úgy mozdultak el, hogy nem váltottak ki szökőárt, hasonlóan a 2012-es nagy földrengéshez, amely esetében szintén egy lemezenbelüli oldalelmozdulásos rengésről volt szó, ilyenkor pedig a szökőár kialakulásának lehetősége kicsi.

Nagy földrengések viszonylag gyakoriak az indonéz szigetvilágban és környékén, amely része az úgynevezett Ring of Fire-nek. A Tűzgyűrű néven ismert körív a csendes óceáni törésvonalak medencéjében fekszik, a földmozgások mellett gyakoriak a vulkánkitörések is a térségben.

Ugyanebben a térségben történt 2004-ben az az óriási, 9,1-es magnitúdójú földrengés, amely a 230 000 ezer ember halálát okozó cunamit idézte elő.

Forrás: RSOE EDIS


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.