Még mindig utórengések rázzák Pápua-Új-Guineát

7,4-es földrengés után cunami és pánik Ausztrália mellett

Pusztító földrengés rázta meg Pápua-Új-Guinea szigetét, a 7,4-es rengés epicentrumától 300 kilométeres körzetben adtak ki figyelmeztetést. A katasztrófát az utórengéseken kívül a várható szökőár is súlyosbítja.

2015.05.05 09:19ma.hu
Fotó: earthquake.usg.gov

7,4-es erősségű földrengés sújtotta Pápua-Új-Guinea déli részét, a US Geological Survey jelentése szerint azonban a veszély órákkal később sem múlt el, mert az utórengések mellett további súlyos csapást jelenthet a térségben fenyegető cunami. A szökőárveszély miatt a rengés epicentrumától 300 kilométeres körzetben figyelmeztetést adtak ki, beleértve az ausztrál tengerpartot is. A rengés helyi idő szerint május 5-én 1:44-kor rázta meg a Kokopótól 133 km-re délnyugatra lévő területet, majd tíz perccel később egy újabb, 5,9-es erősségű utórengés következett.

A következő órákban további utórengésekkel folytatódott a természeti csapás, bár folyamatosan enyhülő mértékben, az újabb rengéseknél a műszerek 5,6 és 5,2 közötti értéket mutattak. A jelentések nem szólnak súlyos szerkezeti károkról, a rengés epicentruma közelében pedig a partszakasz is ritkán lakott, így jó eséllyel személyi sérülés sem történt. A pánik ugyanakkor elkerülhetetlennek látszott, az épületek rázkódása miatt Kokopo utcáin rémült emberek futottak - számolt be a helyi média, a Twitteren olvasható jelentések szerint pedig a rengés hatásait még a 700 kilométerrel távolabb lévő Port Moresbyben is érezni lehetett.

A természeti csapás alig egy hónappal az előző nagy rengés után következett be, március 30-án 7,7-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a térséget. Akkor is fokozott készültséget rendeltek el a várható cunami miatt, ám az elmaradt, és a mostani első figyelmeztetések után is úgy tűnik, talán a szökőár hullámai lecsillapodnak, mire elérik a partokat - jelentette a The Pacific Tsunami Warning Center.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.