Nini, nagy cica!

Itt senki sem számított oroszlánra

Örömmel fogadták a természetvédők a hírt, hogy nem várt helyen bukkantak vadon élő oroszlánokra.

2016.02.06 18:30ma.hu
freedigitalphotos.net/Archipoch

Sajnos mikor az állatvilágról van szó, többnyire csak rossz hírek érkeznek a világ minden tájáról. Dacára annak, hogy a fejlett és a fejlődő országok ma már nagyon komolyan veszik a természetvédelmet, a média kénytelen többnyire negatív hírekről beszámolni a veszélyeztetett állatokról.

Ezért is remek hír, hogy egy etiópiai nemzeti parkban eddig felfedezetlen, mintegy 100-200 egyedből álló oroszlánpopulációt fedeztek fel.

Régóta tartja magát a legenda, hogy az Alatash Nemzeti Park területén oroszlánok élnek, de mostanáig még nem sikerült bizonyítékot találni. Azonban Hans Bauer, az Oxford Egyetem neves oroszlánvédője által vezetett csoport most bizonyítékot talált arra, hogy a szudáni határon elhelyezkedő parkban és a közeli Dinder Nemzeti Parkban bizony oroszlánok élnek.

Bauer véleménye szerint mivel a környéken kevés az ivóvíz, így alacsony a prédaállatok száma, és így valószínűleg oroszlánból sincsen túl sok. Még a legoptimistább becslések szerint is mindössze 100 és 200 közé teszik a populáció méretét, hiszen ilyen körülmények között 100 négyzetkilométeren mindössze két nagymacska élhet meg.

A természetvédők örömmel fogadták Bauer felfedezését, hiszen ezek a szervezetek évek óta harcolnak az oroszlánokért, akik már a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett állatainak vörös listáján szerepelnek.

Az állatok királyát nem csak sportból vadászták elképesztő mértékben, az emberek és a haszonállatok védelme miatt is ritkították őket, míg a mezőgazdaság térnyerése miatt az élőhelyük is jelentősen csökkent.

Az, hogy csak most sikerült az etiópiai populáció nyomára bukkanni annak tudható be, hogy a területen nagyon kevés expedíció járt még, és a szóbeszédek ellenére nem sokan vették komolyan a lehetőséget, hogy oroszlánok élnek a környéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.