Természetvédelem

Nyolcszázezer forintos adomány segíti a madárpopuláció védelmét

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb tömeges madárpusztulására derült fény a napokban. A támogatás a madárpopuláció védelméhez járul hozzá.

2016.01.28 15:39MTI

Nyolcszázezer forintos gyorssegélyt ajánlott fel a Kékkúti Ásványvíz Zrt. a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, amelynek területén az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb tömeges madárpusztulására derült fény a napokban. A támogatás a madárpopuláció védelméhez járul hozzá.

A cég támogatásának köszönhetően folytatódhat a nemzeti park madáretetési programja, amelynek keretében a Kis-Balaton védett természeti területén felállított, villanypásztorokkal elkerített ponton biztonságos körülmények között valósítható meg a ragadozó madarak etetése, ezzel növelve a mostanihoz hasonló esetek megelőzésének esélyét - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

Ismeretlenek csalinak használt fácán- és házigalambtetemekkel huszonnyolc egerészölyvet, tíz hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házimacskát mérgeztek meg a nemzeti park területén. A feltehetően hónapok óta tartó pusztítás következtében elhullott állatok pénzben kifejezhető természetvédelmi értéke több mint egymillió forint.

A közlemény idézi Puskás Zoltánt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának vezetőjét, aki elmondta, hogy az énekesmadarakat hosszú évek óta rendszeresen etetik telente és három éve van hatósági engedélyünk a ragadozó madarak állati tetemekkel való etetésére is, amivel hidegebb teleken elősegítik a védett és fokozottan védett fajok túlélését. A védett etetési területre akár egy 220 centiméter szárnyfesztávolságú rétisas is könnyedén le tud szállni, és fel is tud onnan rugaszkodni. Az etetési ponton változó intenzitással, néhány egyedtől kezdve egy-két tucat példányig táplálkoznak a különböző ragadozó madarak, amelyek így sokkal kisebb eséllyel válnak mérgezés áldozatává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.