Madárholokauszt

Tömeges madárpusztulást okoztak a január óta tartó viharok

Legalább 21 ezer tengeri madár pusztult el Franciaország atlanti-óceáni partvidékén a január vége óta egymást követő viharokban.

2014.02.26 22:45MTI

A francia Madárvédelmi Liga több mint félezer önkéntese az elmúlt három hétvégén összesen 21 341 döglött madarat számolt össze a dél-franciaországi Baszkföld és az északnyugati Finistere megye közti partokon. Közel háromezer legyengült madarat mentőállomásokon próbálnak felerősíteni.

A zöldszervezet szerint a viharok valós mérlege valószínűleg ennél sokkal rosszabb, mert a part menti halászok sok, zömében döglött madarat láttak lebegni a partközeli vizeken is.

Az ítéletidő főleg a lundákat és a lummákat tizedelte meg, de sok alka is elpusztult.

A természetvédők szerint a madarak pusztulását főleg az élelemhiány okozta, mert a viharok táplálékszegény vidékekre sodorták őket, ráadásul az állatoknak a szokásos több energiát kellett elhasználniuk ahhoz, hogy a rendkívül erős szélben a levegőben tartsák magukat és táplálékra vadásszanak.

Néhány madárnak olajfoltok okozták a pusztulását, mert a hajók az elhasznált üzemanyaguk ürítésére használták ki a viharokat.

A francia természetvédők 1900-ig visszamenőleg nem találják nyomát ehhez fogható madárpusztulásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.