Ember okozta rengések

Komoly földrengést okozott a felrobbantott észak-koreai hidrogénbomba

A Richter-skála szerinti 5,1-es erősségű földmozgást idézett elő Észak-Korea "teljes sikerrel" tesztelt "miniatürizált" hidrogénbombája. Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

2016.01.06 08:18MTI/ma.hu

North Korea Announces H-Bomb

Here's how North Korea's first "successful" test of a miniature hydrogen bomb was announced on state television: trib.al/wVDsHZs

Szerző: Sky News, 2016. január 5.

Az állami televízióban közölt bejelentés szerint az ország "teljes sikerrel" tesztelt egy "miniatürizált" hidrogénbombát, amivel "újabb szintre lépett nukleáris ereje". Phenjan azt is leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy "megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől". A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett közlemény mindazonáltal azt állítja, hogy Észak-Korea "felelősségteljes nukleáris hatalomként" fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását. Megfigyelők meglepetésként értékelték a bejelentést.

Screenshot

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az Egyesült Államok és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták. Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást; ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

Screenshot

Phenjan közlése előtt másfél órával térségbeli földtani intézetek arról adtak hírt, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. A földmozgást Dél-Korea, Kína és az Egyesült Államok földtani intézete, valamint az európai EMSC földrengéskutató intézet is észlelte. Phenjan nem sokkal a földmozgásról szóló hírek megjelenése után közölte, hogy közép-európai idő szerint hajnali fél öt órakor "fontos bejelentést" fog tenni.

A kínai jelentések arról szóltak, hogy a rengés epicentruma a földfelszínhez viszonyítva "nulla kilométeres" mélységben, azaz közvetlenül a felszínen volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) ugyanakkor arról számolt be, hogy a földrengés epicentruma 10 kilométerrel a felszín alatt volt. A jelentések alapján a földrengés epicentruma 30-50 kilométerre volt Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait.

Nemzetközi reakciók

A dél-koreai hírszerzés szerint lehetséges, hogy amit Észak-Korea felrobbantott, az nem hidrogénbomba volt - jelentette a Yonhap hírügynökség.

A szöuli kormány közleményében úgy fogalmazott, mindent meg fog tenni, hogy északi szomszédja megfizessen a nukleáris kísérletért. Azt hangsúlyozta a szervezet, hogy Phenjan értesüléseik szerint sem az egyetlen szövetségesének számító Kínát, sem az Egyesült Államokat nem értesítette előre arról, hogy atomrobbantásra készülne.

Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-tesztje szembemegy az atomfegyverek felszámolására vonatkozó céllal - írta szerdán a Hszinhua kínai hírügynökség, és figyelmeztetett, hogy "nemkívánatos és esztelen" minden olyan cselekedet, amely felborítja Északkelet-Ázsia stabilitását.

Japán tiltakozott az észak-koreai állítólagos hidrogénbombateszt miatt, Tokió a helyzetről tárgyalna Washingtonnal, Moszkvával, Szöullal és Pekinggel - közölte a kormányszóvivő. "Ezt nem fogadhatjuk el, határozottan tiltakozunk ellene" - szögezte le Szuga Josihide.

A washingtoni Fehér Ház annyit közölt, hogy tud a szokatlan földmozgásról és a phenjani bejelentésről, de egyelőre nem tudja megerősíteni az állítás valódiságát. Mindazonáltal Washington arra szólította fel Phenjant, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, egyúttal pedig általában véve elítélte az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak bármiféle megsértését.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán várhatóan összeül amiatt, hogy Észak-Korea saját közlése szerint sikeres tesztet hajtott végre egy hidrogénbombával - jelentette helyi idő szerint kedden késő este a CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva.  A világszervezet még nem adott ki erről közleményt.

A szerdai robbantás a korábbiaknál erősebb földrengést váltott ki: 2006-ban 3,7-es, 2009-ben 4,5-ös, 2013-ban pedig 4,9-es erősségű földmozgás követte az észak-koreai atomteszteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.