Univerzum

Párizsi klímacsúcs - A karmánk tehet a világvégéről

Mindennapi cselekedeteink sodorták veszélybe az emberi kultúra és tágabban a földi élet jövőjét.

2015.12.09 19:55MTI

A magyarországi buddhista közösségek vezetői közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a klímavédelemről, amelyet eljuttattak Áder János köztársasági elnöknek és a párizsi klímacsúcs szervezőinek is - közölte A Tan Kapuja Buddhista Egyház szerdán az MTI-vel.

Az egyház és közösségei, a Buddhista Misszió, Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, valamint a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház vezetőinek közös nyilatkozata szerint "válaszúton áll az emberiség, s ha nem jutunk sürgősen a szükséges belátásokra és nem lépünk időben, a tét valóban a megmaradás lehet".

A veszéllyel való szembenézés kiemelkedő lehetőséget tartogat számunkra, hogy közösen cselekedjünk" egy igazságosabb, kiegyensúlyozottabb harmonikusabb világ megteremtését tűzve ki célul - írták.

A magyarországi buddhista vezetők szerint a legfontosabb, hogy "alacsony károsanyag-kibocsátású, megújuló energiaforrásokra épülő társadalmi létfenntartással, fokozatosan visszatérjünk ahhoz a gyakorlathoz, hogy egyre inkább csak annyi energiát fogyasszunk, vagy még kevesebbet, mint amennyi képes évről évre újratermelődni" - olvasható a közleményben.

Mindezek mellett az "embereknek meg kell változtatniuk a szemléletüket, széles körben tudatosítani kell, hogy a javak termelésére és szerzésére irányuló mindennapi cselekedeteink sodorták veszélybe az emberi kultúra és tágabban a földi élet jövőjét".

Kitérnek továbbá a kibontakozott problémáért felelős országok, cégek, emberek nagyobb részvállalásának szükségességére, valamint minden ember morális felelősségére is.

(karma: az egyén cselekedeteinek összessége, melyek a jövőbeni sorsát meghatározzák)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.