Terroristák ideje

A klímaváltozás hajtja az Iszlám Államot

Van összefüggés a globális felmelegedés és az egyre növekvő terrorfenyegetés között.

2015.12.01 09:04ma.hu

A napokban tartják Párizsban az ENSZ klímakonferenciáját, abban a városban, ahol nemrég 130 ember vesztette életét egy terrortámadásban. A konferencián résztvevő szakértők szerint a sajnálatos események bizonyos szempontból kapcsolódnak az erőforrásaitól lassan teljesen megfosztott bolygónk éghajlatváltozásához.

Noha sokuk már Európában nevelkedett, a terroristák nagy része olyan területekről származik, mint Afrika, a Közel-Kelet vagy Dél-Ázsia, olyan térségekből, amiket a közelmúltban finoman szólva is kellemetlen időjárás sújt. A párizsi mészárlásért felelős Iszlám Állam kalifátusokat kiáltott ki olyan területeken, ahonnan az emberek elmenekültek az extrém időjárás és a természeti erőforrások eltűnése miatt.

Az ENSZ becslése szerint éves szinten mintegy 20 millió ember kénytelen elhagyni korábbi lakhelyét a klímaváltozás miatt, ez a szám 2050-re várhatóan 150 millió lesz. És ezekből a menekültekből tudnak a terrorszervezetek a legsikeresebben toborozni.

Az nyilván nem meglepő, hogy – egyes ritka kivételektől eltekintve – az öngyilkos merénylők nem a társdalom felső rétegéből, jólétben, biztonságban élő tagjaiból kerülnek ki. A radikális eszméket sokkal könnyebb elültetni olyan fiatalokban, akik szörnyű körülmények elől menekülnek és esetenként csak rosszabb helyzetbe kerülnek.

Az IÁ-hoz képest sokkal gyengébb nyugati „marketinggel” rendelkező Boko Haram például a Csád tó környékén bontogatta szárnyait, amely állóvíz az 1960-as években még 22 ezer négyzetkilométeres területtel büszkélkedhetett. Mára a vízfelszín 1500 négyzetkilométerre zsugorodott, gyakorlatilag halálra ítélve a környék mezőgazdaságát és állattartását. A lakosság nagy része elmenekült és a városok peremén próbálja meghúzni magát, adott esetben még szörnyűbb körülmények között. Az éhező, elkeseredett emberek között pedig a toborzás már nem olyan komplikált feladat.

Hasonló a helyzet Irakban és Szíriában is, a korábban Termékeny Félhold néven ismert terület szinte teljesen kiszáradt, a magára hagyott korábban virágzó területeken pedig felemelkedett a közelmúlt egyik legveszélyesebb állama, az IÁ Kalifátusa.

Itt képezték ki azokat, akik Párizsban gyilkoltak és ezen a területen deklarálták céljukat „Megmaradni és Terjeszkedni”. Érdemes kicsit elgondolkodni a jóléti társadalom fenntartásához szükséges áldozat, a kizsákmányolt területek radikalizálódása, a kényelem és luxus, mint célpont közötti összefüggésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.