Jobban fel kell készülniük

Több ezer otthont fenyeget az emelkedő tengervízszint Új-Zélandon

Legkevesebb 9000 olyan új-zélandi otthon van, amely legfeljebb 50 centiméterrel magasabban áll a tavaszi dagály határvonalától.

2015.11.20 17:47MTI

Legkevesebb kilencezer otthonra fenyegetés az emelkedő tengervízszint Új-Zélandon - figyelmeztetett csütörtöki jelentésében az ország környezetért felelős országgyűlési biztosa arra intve, hogy Új-Zélandnak jobban fel kell készülnie a tengerszint-emelkedés part menti területeket érintő hatásaira.

Az Új-Zéland felkészítése az emelkedő tengerekre: bizonyosságok és bizonytalanságok című jelentés szerint legkevesebb 9000 olyan új-zélandi otthon van, amely legfeljebb 50 centiméterrel magasabban áll a tavaszi dagály határvonalától.

Jan Wright szerint több milliárd új-zélandi dollár értékű lakóház, üzlet és infrastruktúra épült alacsonyan fekvő területekre, közel a partokhoz. "Az emelkedő tengervízszintnek komoly hatása lesz számos területen. Idővel bizonyos part menti régiók lakhatatlanná válnak" - erősítette meg a jelentést kísérő közleményében a biztos.

A jelentés egyik kulcsmegállapítása, hogy a tengerszint-emelkedésre való felkészülésben nagyobb szerepet kell vállalnia a kormánynak. Hatékonyabb megközelítés kidolgozása azonban időbe telik - szögezte le a biztos.

A dokumentum nyolc ajánlást fogalmaz meg a környezetügyi, a természetvédelmi és a pénzügyminiszternek címezve, egyebek közt a helyi tanácsok feladatait és az emelkedő tengervízszinttel járó anyagi kockázatokat illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.