Klímaváltozás

Ijesztően zsugorodik a Jégtenger a Mont Blanc-on

Bő három méterrel vékonyodott egy év alatt a legnagyobb francia gleccser, a Mer de Glace.

2015.11.09 16:29MTI
Facebook Mer de Glace

A hatalmas, 32 négyzetkilométeres jégfolyam 2014 és 2015 októbere között átlagosan 3,61 métert veszített vastagságából, ez a korábbi évek olvadásának háromszorosa - közölte hétfőn a grenoble-i Gleccserkutató Laboratórium (LGGE) közleményében.

A globális felmelegedés miatt a gleccser 30 éve évente átlagosan nagyjából egy méter vastag jégréteget veszít. Csak 1995-ben és 2001-ben hízott néhány centiméterrel. A jelenlegi olvadás a 2003-as és a 2009-es évivel vethető össze, azokban az években egy-egy méternél is többet veszített vastagságából.

A gleccser idei visszahúzódásának mértéke elsősorban a szokatlanul forró nyár számlájára írható, de az is hozzájárult, hogy október és május között kevés hó hullott - magyarázta Christian Vincent kutató, az LGGE mérnöke.

A francia Alpok többi gleccserénél is jelentős olvadást figyeltek meg. Vincent szerint a 3500 méternél alacsonyabban elterülő gleccserek 2100-ig eltűnhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.