Klímaváltozás

Bajban leszünk, ha leolvadnak az Alpok gleccserei...

Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak a 21. században svájci kutatók, a különösen érintett területek között van az Alpok is.

2015.08.04 11:20MTI
freedigitalphotos/Vichaya Kiatying-Angsulee

A Zürichi Egyetemen működő World Glacier Monitoring Service (gleccserfigyelő világszolgálat) kutatása szerint a megfigyelt jégfolyamok vastagsága jelenleg évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag - emelte ki Michael Zemp, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint az olvadás fő oka a hőmérséklet emelkedése.

A Journal of Glaciology szakfolyóiratban közzétett kutatás egy további megállapítása szerint a gleccserek világszerte már oly mértékben kiléptek az egyensúlyi állapotból, hogy a klímaváltozás folytatódása nélkül is tovább olvadnának.

A vizsgálat egy olyan gleccserregiszteren alapul, amelyet több mint egy évszázada frissítenek adatokkal a világ minden tájáról, a hálózat jelenleg 36 országra és több ezer megfigyelőre terjed ki.

Mintegy 2300 gleccserről állnak rendelkezésre mutatók, amelyeknek egy része egészen a 16. századig nyúlik vissza. A megfigyeléseket a földről, a levegőből és a világűrből végzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.