Nepál

Nincs akkora baj a Mount Everesten, mint hitték

Csupán elenyésző kár érte a túraútvonalakat a nepáli földrengésekben az ország kormánya által kért szakértői jelentés szerint.

2015.08.07 20:34MTI

A kaliforniai székhelyű Miyamoto International vállalat mérnökei szerint a földrengések okozta károk a Mount Everest térségében könnyedén helyreállíthatóak, a megrongálódott négy szakasz pedig akár el is kerülhető más gyalogösvények használatával.

MTI Török Éva

A cég szakértői a nepáli kormány kérésére a Lukla város és a Mount Everest alaptábora közötti fő túraútvonal környékének felszíni és légi vizsgálatát végezték el. Kit Miyamoto, a cég vezetője pénteken Katmanduban elmondta, hogy a felmért 15 település házainak mindössze 17 százaléka sérült meg.

Az áprilisi és májusi földrengések Nepálban együttesen mintegy 9 ezer életet követeltek, emellett több száz történelmi műemlék is elpusztult a himalájai országban. "A szállások többsége jól szerepelt a vizsgálatokon és készen áll a vendégek fogadására. A megsérült házak többsége rendbe hozható" - hangsúlyozta Kit Miyamoto, hozzátéve, hogy egyetlen híd sem károsodott a térségben. Az útvonal évente mintegy 40 ezer túrázót vonz.

A cég jelentése szerint Nepálnak az esős évszakot követően részletesebben is fel kell mérnie a túraösvények állapotát. Tulasi Prasad Gautam, a nepáli turisztikai hatóság illetékese erre pénteken ígéretet is tett, és hangsúlyozta, hogy a károkat még az őszi mászó szezon előtt helyre fogják állítani.

A nepáli kormány azután bízta meg a céget az Annapurna és a Mount Everest körüli ösvények felmérésével, hogy a nyugati biztosítótársaságok megemelték az országba induló túrázók által igényelhető utasbiztosítások díját. A két hegycsúcs térségét együttesen évente 140 ezer túrázó keresi fel.

Az Annapurnára vezető útvonalakat a Miyamoto International már júliusban biztonságosnak ítélte, azonban a jelentést a helyi túraszervező ügynökségek bírálták, mondván a cég túlzottan sietve végezte el a felmérést, túl nagy területet vizsgált és nem konzultált a terepet jól ismerő üzletági képviselőkkel.

Becslések szerint a nepáli turizmus, amely az ország gazdaságának mintegy négy százalékát adja, akár 40 százalékos visszaesést is elkönyvelhetett az elmúlt évben a sorozatos természeti katasztrófák miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.