Ki a kiszivárogtató?

Kiszivárgott a Vatikánból Ferenc pápa környezetvédelmi enciklikája

Kiszivárgott a Vatikánból Ferenc pápa nagy várakozással övezett környezetvédelmi enciklikája, amelyből kedden több olasz napilap nyomtatott változata közölt részleteket.

2015.06.16 16:15MTI
hirdetés

A L'Espresso olasz hetilap internetes oldala már a hivatalos vatikáni bemutató előtt három nappal, hétfőn közölte Ferenc pápa új enciklikájának szövegét. Federico Lombardi szentszéki szóvivő az embargó megsértése miatt kedden kizárta a l'Espresso tudósítóját a vatikáni sajtóközpontból.

Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy az enciklika végleges szövege az lesz, amelyet csütörtökön mutatnak be a Vatikánban.

A l'Espresso által nyilvánosságra hozott 192 oldalas, hat fejezetből álló szöveg címlapot, lábjegyzeteket is tartalmaz és Ferenc pápa aláírásával zárul. Az enciklika interneten megjelent szövegéből már több olasz napilap idézett.

A Corriere della Serában megjelent részletek szerint az enciklika a keresztények és más vallásúak, a hívők és laikusok közreműködésére szólít fel a teremtett világ védelmében. Az emberiség kihívásának nevezi az éghajlati változásokat és az ezek által okozott környezeti, gazdasági, politikai-társadalmi problémákat. Ferenc pápa kiáll a vízhez való jog és a biodiverzitás tiszteletben tartása mellett. A pápai dokumentum hangsúlyozza, hogy a környezeti problémák kezelése a világ szegényei, a "kirekesztett" milliók kiáltására való odafigyelést is jelenti. Az enciklika a környezeti válság egyik felelőseként a világot irányító jelenlegi politikai-gazdasági hatalmi rendszert jelöli meg.

Ferenc pápa "zöld" enciklikája a Laudato si' (Áldott légy!) címet kapta. Az enciklika alcíme: a közös otthon gondozása. A Laudato si' Szent Ferenc Naphimnuszának (Laudatio Creaturarum) egyik verssora. Az 1226 előtti években írt himnusz a Nap, a Hold, a Föld, a Tűz, a Víz és az egész teremtés dicsőítő éneke. Az enciklika bemutatóján jelen lesz a szintén a környezetvédelem mellett elkötelezett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka küldötte, Joannis Zizioulas pergamoni metropolita, az egyik legjelentősebb ortodox teológus, valamint John Schellnhuber, a Potsdamban működő Éghajlati Hatáskutató Intézet (Pik) igazgatója is. Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza a megfogalmazása szerint "fék nélkül kizsákmányolt" környezet védelmét.

Az enciklika megelőzi az év végén Párizsban esedékes ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének konferenciáját.

Ez lesz Ferenc pápa első "saját" enciklikája. Pápává választása után két hónappal, 2013 júniusában, Ferenc pápa és elődje XVI. Benedek közös enciklikát jelentetett meg A hit fénye (Lumen fidei) címmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.