Új akcióterv a világ legritkább főemlősének megmen

Bár mindent megteszünk, hogy kipusztítsuk, lehet hogy életben marad ez a faj

A hajnani gibbonok utolsó élő populációja mindössze három csoportból áll. Elszigeteltségük és egyedszámuk kicsinysége miatt kihalásuk veszélye igen nagy, ez lehet az első majomfaj, amelyet az emberi tevékenység pusztít ki.

2015.05.20 20:06MTI

Új akcióterv készült a világ legritkább főemlősének megmentésére - derült ki a hajnani gibbon védelmében létrejött több mint száztagú nemzetközi csoport jelentéséből.

A tudósokból, döntéshozókból és helyi közösségek képviselőiből álló csoportot a Londoni Zoológia Társaság (ZSL) karitatív szervezet vezeti - számolt be róla a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Frissen megjelent tanulmányuk a hajnani gibbon (Nomascus hainanus) megmentésének kulcslépéseit vázolja fel. A dél-kínai Hajnan sziget 20 négyzetkilométerén élő, csupán 25 egyedet számláló faj a leginkább veszélyeztetettek közé tartozik.

A hajnani gibbonok utolsó élő populációja mindössze három csoportból áll. Elszigeteltségük és egyedszámuk kicsinysége miatt kihalásuk veszélye igen nagy, ez lehet az első majomfaj, amelyet az emberi tevékenység pusztít ki.

Jessica Bryant/ ZSL

A hajnani gibbonok jövőjének biztosítása az egyik legfőbb globális prioritás az emlősök fajfenntartásában, a megfelelő lépéseket még nem késő megtenni - vélte Samuel Turvey, a ZSL kutatója, a csapat egyik vezetője, aki reméli, hogy a jövőben a gibbonra az állatvédelem sikertörténeteként hivatkoznak majd.

Megóvásuk negyven alapvető lépése közé tartozik többek között a megmaradt egyedek megfigyelésének javítása, életterük növelése azzal, hogy az őserdőfoltok között fás hidakat hoznak létre, valamint az élőhelyüket érintő emberi tevékenység csökkentése.

Az 1950-es években még több mint kétezer hajnani gibbon élt. A vadászat, az erdőirtás és a gumiültetvények megtizedelték a számukat, az 1980-as évekre mintegy harmincan maradtak. Bár a kínai törvények ma már őket is, élőhelyüket is védik, az ember továbbra is veszélyt jelenhet, és az őserdő feldaraboltsága gátat szabhat a populáció növekedésének. Egy tájfun vagy járvány szintén kiirthatja a kis közösséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.