Nem méhnek való vidék

Képzeljen el egy sivár és élettelen világot - ez vár ránk

Egy év alatt a méhkolóniák 40 százalékát vesztették el az amerikai méziparosok. A helyzet pedig egyre inkább romlik...

2015.05.15 07:00ma.hu
freedigitalphotos.net/adam

Egy friss felmérés szerint, noha a téli időszakban kevesebb méhecske pusztult el, drasztikusan megugrott a nyáron elhullott jószágok száma.

A nagyüzemi méhtartóknál különösen rossz a helyzet, itt a nyári veszteség mértéke első ízben nagyobb a télinél.

Ami a házi - kevesebb, mint 50 kolóniát számláló - tartást illeti, a pusztulás oka egyértelmű. A mézgyűjtők számára halálos, gyorsan szaporodó méhatka felelős kolóniák kihalásáért. Kérdés viszont, mi okozza a nagyüzemi méhtartók jószágainak pusztulását, hiszen itt a hátsó udvaron tartott méhcsaládokkal ellentétben sokkal jobban odafigyelnek a paraziták kiirtására.

Shutterstock - Jerocflores

A felmérés része egy átfogó kutatásnak, ami a tengerentúli méhek rossz egészségi állapotának okait kutatja. Az méztermelés mellett az állatok fontos szerepet játszanak a különböző haszonnövények beporzásában, kihalásuk gyakorlatilag lehetetlenné tenné a jelenlegi mezőgazdasági termelés folytatását.

A méhek jelentőségét már az 1600-as években felismerte egy brit mezőgazdász: Gervase Markham szerint az apró rovarok minden állat közül a legfontosabbak és leghasznosabbak az ember számára.

Albert Einstein egyszer állítólag kiszámolta: ha a méhek egyszer csak eltűnnének a Föld színéről, az emberiség nem lenne képes életben maradni négy évnél tovább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.