"A kormány ne lehetetlenítse el a méztermelőket!"

Az LMP a méhecskékkel van

A párt vidékpolitikai szakszóvivője azt mondta: az LMP arra szólítja fel a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a kormányt, hogy ne lehetetlenítsék el a méztermelőket.

2011.07.27 15:22MTI

Ladányi Attila az ellen tiltakozott, hogy Magyarországon a kilogrammonkénti egy-két mikrogrammos antibiotikum-tartalom esetén is betilthatják a méz forgalmazását, miközben Nyugat-Európában a hatóságok tíz mikrogrammos határt állítottak fel.
   
A vidékpolitikai szóvivő - aki hangsúlyozta, hogy a magyar méz egészséges és fogyasztásának nem jár kockázattal- elmondta, hogy a méz esetében Kardeván Endre országos főállatorvos hirdetett zéró toleranciát. Hozzátette, hogy eközben a húsban, zsírban, tojásban a tíz mikrogrammos antibiotikum-mennyiség tízszerese a hatóságilag megengedett, de a vesében vagy a májban ennek sokszorosa is lehet.
   
Miközben leszögezte, támogatják, hogy a magyar élelmiszerek tiszták legyenek, hangot adott annak a véleményének is, hogy a magyar gazdák nem tudtak felkészülni erre a lépésre. Hozzátette a döntés nyomán bizonytalanná vált egy közel húszezer családot eltartó és éves szinten 25 milliárd forintot termelő ágazat sorsa.
   
Ladányi Attila, valamint egy, a sajtótájékoztatóra kíváncsi méhész az esemény előtt kisebb vitába keveredett az arra járó Illés Zoltánnal. A környezetügyi államtitkár, aki kiállt a zéró tolerancia mellett, azt hangsúlyozta, hogy "nincs épeszű ember, aki azt szeretné, ha az élelmiszerében szermaradvány lenne".

Szavai szerint éppen ezért olyan mézet, illetve egyéb élelmiszereket kell termelni, amelyekben sem antibiotikum, sem szermaradványok, sem nehézfémek sincsenek. Illés Zoltán kijelentette azt is, hogy ahogy a kormány a génmódosított mezőgazdasági termékek ellen fellépett, ugyanúgy fel fognak lépni a külföldről érkező szennyezett élelmiszerek ellen is.
   
A vita végén Ladányi Attila teljes kiőrlésű keksszel és arra csurgatott házi mézzel kínálta meg az államtitkárt, amit ő el is fogadott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.