Újra veszélyben vagyunk?

A csernobili tűz füstje messze száll - és radioaktív

Orosz tudósok azt állítják, nincs semmiféle probléma, más országok szakemberei azonban attól tartanak, hogy másodlagos radioaktív szennyeződést eredményezett az az erdőtűz, mely felemésztette a közel 30 éve érintetlen növényzetet és talajt.

2015.04.30 12:59ma.hu
RT video screenshot

A csernobili tiltott zóna erdőtüzének füstjével nagy távolságokban terjedhet el radioaktív szennyeződés - állítják ökológiai szakértők.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Zorjan Skirjak, az ukrán rendkívüli helyzetek hivatalának megbízott vezetője már kedden leszögezték, hogy a tüzek nem jelentenek fenyegetést a térség lakosságára, és a háttérsugárzás szintje sem emelkedett, megfelel a normáknak.

Azonban az ukrán tévé szerint a tiltott övezetben radioaktív hulladék kapott lángra. Már csak azért is, mert az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet - közismertebb nevén a "Zónát" - az 1986. április 26-ai atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Noha szerdára teljesen eloltották az erdőtüzeket a Csernobil körüli tiltott övezetben, de a közeli erdőkben újabb lángok csaptak fel.

Annak ellenére, hogy a szarkofág érintetlen maradt, a több évtizedes szennyeződés újra szárnyra kaphat a tűz és a füst által - közölte John H. Large nukleáris biztonsági szakértő az RT-vel. Az erdőtüzek ugyanis a legalkalmasabbak arra, hogy egy másodlagos sugárveszélyt idézzenek elő.

A szakértő szerint a magas hőmérséklet és a nagy mennyiségű füst, ami az erdőtűz során keletkezett, a szennyeződést száz kilométerekre viheti. "A sugárzás nem tartja tiszteletben az országhatárokat" - figyelmeztett.

A Dél-Karolinai egyetem biológusa, Timothy Mousseau szerint sosem volt még a térségben ilyen erejű tűz. Az eddigi esetek az eredeti sugárzás nagyjából 8 százalékát élesztették újra és vitték tovább. Ezt azt jelenti, hogy napjainkra a csernobili katasztrófa sokkal kiterjedtebb, mint azt eddig kalkuláltuk.

Másik probléma, hogy tulajdonképpen az égéssel még komolyabb a veszély, mintha csak a környezet lenne szennyezett, ugyanis ki szeretne ilyen levegőt belélegezni? Az ilyen levegő a szervezetbe jutva még pusztítóbb hatást érhet el, mintha "csak" a háttérsugárzás nőtt volna.

Ugyanakkor, főként orosz tudósok szerint nincs is probléma, a sugárszennyeződés ugyanis felszívodott már a földbe, és mélyebben van, mint amit egy tűz fel tudna emészteni. Leonid Bolshov orosz tudós úgy gondolja, hogy olyan növények nőttek már a térségben, amelyek minimálisan sugároznak csak.

Sőt, 2010-ben egy olyan monitoringrendszert építettek ki a térségben, beleértve a Zónát is, ami már rég beriasztott volna, ha komoly radioaktivitást mért volna a környéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.