Gátszakadás

Tisztára, mint Csernobil - Dél-Amerikában!

Ugyan nem nukleáris baleset, hanem egy átszakadt gát pusztította el az egykor nagyon kedvelt argentin települést, mégis, nagyon hasonlóan néz ki az ukrajnai atomváros környezetére.

2015.01.25 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Egykor fejlődő, turisták által kedvelt hely volt Villa Epeceuén, az argentin Buenos Aires megyében levő városka. A közeli Buenos Aires-ből sokan jártak ide az Epeceuén-tó sós, gyógyhatású vízében fürdőzni, ám a környék időjárásának megváltozása gyakorlatilag elpusztította a helyszínt.

1985. november 10-ét sosem felejtik el a helyiek. A várost védő gát többé nem volt képes féken tartani a tó vizét, az túlságosan felduzzadt és elkezdte elönteni a vidéket. Ugyan nem drámai tempóban, de megállíthatatlanul tört előre a víz, 1986-ra az utcákon már egy méteres volt az általános vízszint, 1991-re pedig 10 méteresre nőtt.

Ez az állapot egészen 2009-ig állt fenn, amikor a víz végül elkezdett visszahúzódni. A település újra előbukkant hullámsírjából, de azóta sem lakja senki - egyetlen ember kivételével. A 85 éves Pablo Novak döntött úgy, hogy utolsó éveit egykor szebb napokat is látott szülővárosában fogja tölteni. Azóta is egyedül van ezzel a döntéssel, ami, ismervén a városban okozott pusztítás mértékét, egyáltalán nem meglepő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.