Kimutatták

Fukusimából származó sugárzás szennyezi a kanadai partokat

A Csendes-óceán vízébe került radioaktív izotópok jelenlétét mutatták ki olyan vízmintákban, amelyeket Kanada nyugati partjainál gyűjtöttek.

Nézze meg a fukusimai képeket >>> képgaléria

2015.04.09 06:53MTI

A tudósokat, civil szervezetek képviselőit és önkénteseket összefogó Egyesített Fukusimai Óceáni Radioizotóp-figyelő Hálózat (InFORM) kedden jelentette be, hogy most először észlelték cézium-134 radioizotóp nyomait Észak-Amerika partjai közelében.

Japánban 2011 márciusában egy földrengést követő pusztító szökőár miatt súlyosan megrongálódott a fukusimai atomerőmű. A katasztrófa következtében nagy mennyiségű, cézium-134 izotópot is tartalmazó radioaktív víz szivárgott a Csendes-óceánba.

Az InFORM internetes oldala szerint a mintában kimutatott cézium mértéke "messze azon nemzetközileg elfogadott szint alatt volt, amely veszélyt jelenthetne az emberi életre vagy a környezetre".

Jay Cullen, a Victoriai Egyetem professzora, és az InFORM munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a számítógépes modellek alapján nagyjából ekkorra várták a szennyeződés megjelenését Észak-Amerika partjainál. A szakember hozzátette azt is, hogy a cézium-134 izotóp szintje nagyjából ezerszer alacsonyabb volt a mintában, mint amit még biztonságosnak lehet tekinteni ivóvíz esetén.

A szervezet tájékoztatása szerint még több éves megfigyelésre lesz szükség ahhoz, hogy biztonsággal fel lehessen mérni a fukusimai atomkatasztrófa környezetre gyakorolt teljes hatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.