Több halálos áldozat lehet

Brutális áradások és heves erdőtüzek Chilében

Az áradások legsúlyosabban a fővárostól mintegy 800 kilométerre északra elterülő, sivatagi Atacama tartományt érintették, ahol 17 sárlavina pusztított az Andok hegyláncot sújtó heves esőzések és az általuk kiváltott gyors olvadás következtében.

2015.04.05 09:19MTI

Antofagasta, Atacama és Coquimbo tartományban a megáradt folyók számos települést árasztottak el. A természeti csapásnak mintegy 30 ezer kárvallottja van, közülük 2700-at ideiglenes szállásokon kellett elhelyezni.

Michelle Bachelet elnök lemondta részvételét az Amerikai Államok Szövetségének jövő héten kezdődő panamavárosi csúcsértekezletén, és katonák, rendőrök ezreit vezényelte a térségbe a mentési, helyreállítási munkálatokra.

Az elnök szombaton újra felkereste a térséget, az áradás sújtotta számos település újjáépítését ígérve. "Itt vagyunk önökkel a kezdetektől, és újjá fogunk mindent építeni" - ígérte Bachelet asszony a kamerák előtt egy helyi lakosnak, aki részletesen beszámolt neki a települését ért károkról.

A mentésben dolgozóknak tíz nap elteltével sikerült helyreállítaniuk a legfontosabb közszolgáltatásokat, és több száz tonna élelmiszersegélyt, higiéniai és gyógyszerszállítmányokat eljuttatni Chile áradások sújtotta északi tartományaiba.

A kormány több tízezer adag tetanuszoltást küldött a térségbe, valamint a kialakult járványveszély miatt nagy mennyiségű influenza és májgyulladás elleni oltóanyagot.

Közben Chile déli részén heves erdőtüzek pusztítottak, több tízezer hektárnyi növényzetet tarolva le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.