Figyelem, felkészültek?

Január 26-án ér ide az újabb veszélyes aszteroida

A mennykő 20-szor nagyobb a cseljabinszki meteoritnál.

2015.01.06 11:05ma.hu
Kép: NASA

A 2004 BL86 katalógusjelű aszteroida a legfrissebb számítások szerint 2015. január 26-án éri el bolygónk térségét. A kő átmérője a becslések alapján 440-1000 méter lehet. A Földet 1,2 millió kilométerre közelíti meg, ami 3-szor akkora, mint a Hold-Föld távolság - azaz veszélyes kategóriába sorolták.

A csillagászok szerint az aszteroida nem csapódik belénk, a Mojave sivatagban található kaliforniai Goldstone Observatory szakemberei fogják alaposan szemügyre venni.

A 2004 BL86 aszteroidára 2004. január 30-án bukkant a Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR), melynek az 1998-2005 közötti égitest-felfedezések nagy része köszönhető.

Egy égitest már akkor veszélyesnek számít ránk nézve, ha keresztezi bolygónk pályáját 7,5 millió kilométeren belül (ez a Hold-Föld távolság 19,5-szerese) és átmérője nagyobb, mint 100 méter. Ez azért van, mert ha véletlen egy ilyen száguldó kődarab becsapódna, akkor soha nem látott pusztítást hozna a Földre, vagy megacunamit okozna, ha az óceánba esne.

A cseljabinszki aszteroida 2013. februári felrobbanása a sűrűn lakott Cseljabinszk felett 30 kilométeres magasságban olyan energiahullámokat váltott ki, ami ledöntötte az embereket a lábukról. Égése csúcspontján a tűzgolyó harmincszor fényesebb volt a Napnál, és annyi ibolyántúli sugárzást bocsátott ki, hogy az azonnali bőrégést okozott. Az explózió nagysága körülbelül 500 kilotonna TNT robbanóanyagénak felelt meg, ez pedig több mint harmincszorosa az 1945-ben Hirosimára ledobott atombomba erejének. És ennek az átmérője mindössze 19 méter volt...

Nagyjából minden második héten eléri Földünk atmoszféráját egy űrből jövő objektum - az aszteroidák nem is olyan ritka vendégek bolygónk légkörében, mint gondolnánk. A NASA 1994 óta rögzíti az 1-20 méter közötti átmérővel rendelkező, atmoszféránkba belépő aszteroidákat adatbázisában, melyet a minap látványos ábra formájában közzé is tettek. Az amerikai űrkutatási hivatal NEO programja szerint az elmúlt két évtizedben összesen 556 ilyen eseményre került sor.

A 2014 UR116 is erre jár

Mint ismeretes, a hegynagyságú aszteroidát október végén észlelték egy orosz obszervatóriumban. Vladimir Lipunov, a Moszkvai Állami Egyetem csillagásza szerint a 400 méter átmérőjű égitest háromévente halad el a Föld mellett.

A tudós szerint a 2014 UR116 jelű aszteroida nem jelent közvetlen fenyegetést a Földre, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az objektum ezerszer akkora erejű robbanást okozna, ha mégis összeütközne a Földdel, mint amit 2013-ban Cseljabinszkban láttunk.

Lipunov szerint a 2014 UR116-hez hasonló méretű űrsziklák keringési pályáját nehéz kiszámítani, mert más bolygók tömegvonzása folyamatosan befolyásolhatja azt. Ezért állandóan figyelni kell az aszteroidákra, mivel akár egy kicsi kalkulációs hiba is komoly következményekkel járhat.

A NASA kalkulációi kizárják, hogy a 2014 UR116 a Földnek vagy más bolygónak ütközzön legalább még 150 évig.

Eddig még csak körülbelül 11 ezret fedeztek fel és katalogizáltak a mintegy 100 ezer földközeli égitest közül, amelyek keresztezhetik a bolygó pályáját, és méretük alapján veszélyesek lehetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.