Turista-tragédia

Közel száz cseh és harminc szlovák állampolgár tűnt el a himalájai hóviharban

Eddig 29 halottat találtak. Két áldozat állítólag szlovák állampolgár.

2014.10.17 18:30MTI
Fotó: YouTube screenshot

A cseh közszolgálati hírtelevízió szerint a cseh hatóságoknak 93, a szlovák hatóságoknak pedig 30, a himalájai szerencsétlenség térségében tartózkodó turistával és hegymászóval nem sikerült eddig kapcsolatba lépniük.

A Livingstone prágai utazási iroda délután közölte, hogy a nepáli mentőknek sikerült kapcsolatba lépniük egy héttagú cseh hegymászócsoporttal, akik mintegy 4300 méter magasságban rekedtek, s a lavinaveszély miatt nem tudnak onnan sehová sem elmozdulni. A hegymászók - köztük Rudolf Svarícek, a Livingstone tulajdonosa - rendben vannak, bár át vannak fázva és ketten állítólag nagyon kimerültek. Az utazási iroda közölte, hogy amint azt az időjárás lehetővé teszi, várhatóan szombaton, két helikoptert küldenek a hegymászók megmentésére.

A nepáli mentőszolgálatok korábbi közlése szerint csehek nincsenek az eddigi 29 áldozat között. Két áldozat állítólag szlovák állampolgár, de Pozsony ezt eddig hivatalosan nem erősítette meg.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a hírtelevíziónak azt mondta, hogy a tárca értesülései szerint jelenleg mintegy 120 cseh állampolgár tartózkodik Nepálban, közülük a csütörtöki szerencsétlenség térségében mintegy 80-an voltak.

Miloslav Stasek, Csehország indiai nagykövete pénteken reggel a közszolgálati rádiónak nyilatkozva még 20 eltűntről beszélt. A televízióban már harminc eltűntet mondott, és ezt a számot erősítette meg később a prágai külügyminisztérium is. Délutánra a számok tovább emelkedtek.

"Megszakadt velük a kapcsolatunk, nem tudjuk mi van velük - nyilatkozott Stasek. - Néhányukról annyit tudunk, hogy a lavinaomlás idején Annapurna körzetében tartózkodtak. Eddig nincs hírünk arról, hogy a mentők megtalálták volna őket" - tette hozzá a nagykövet.

David Frous, a cseh külügyminisztérium szóvivőjének helyettese újságíróknak azt mondta: az Annapurna térségében gyakorlatilag nincs térerő, és a mobilhálózat nem működik, tehát nem kizárt, hogy ez az oka annak, hogy nem tudnak kapcsolatot teremteni a cseh állampolgárokkal.

Nepálban nemrég kezdődött meg az őszi hegymászószezon, októberben rendszerint külföldiek ezrei túráznak a Himalája nepáli részén. Hóvihar vagy lavina ritkán fordul elő ebben az időszakban, most azonban a Délkelet-Indiából Kína felé tartó Hudhud ciklon hóviharokat okozott a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.