Hegymászók Nepálban

Harminc cseh tűnt el a himalájai hóviharban

A nepáli hivatalok jelentése szerint a lavinaomlásoknak eddig 29 áldozata van, de cseh állampolgár nem volt köztük.

2014.10.17 15:12MTI

Mintegy harminc cseh hegymászó tűnt el a himalájai hóviharban és lavinaomlásban Nepálban - közölte Miloslav Stasek, Csehország indiai nagykövete pénteken a közszolgálati cseh hírtelevízióval (CT24) telefonon.

A diplomata kora reggel a közszolgálati rádiónak nyilatkozva még 20 eltűntről beszélt. A televízióban már harminc eltűntet mondott, és ezt a számot erősítette meg később a prágai külügyminisztérium is.

"Megszakadt velük a kapcsolatunk, nem tudjuk mi van velük" - nyilatkozta Stasek.

"Néhányukról annyit tudunk, hogy a lavinaomlás idején Annapurna körzetében tartózkodtak. Eddig nincs hírünk arról, hogy a mentők megtalálták volna őket" - tette hozzá a nagykövet.

A nepáli hivatalok jelentése szerint a lavinaomlásoknak eddig 29 áldozata van, de cseh állampolgár nem volt köztük. Nepáli hírek szerint nincs cseh az eltűntnek nyilvánított személyek között sem.

"A térségben a szerencsétlenség idején mintegy 80 cseh állampolgár tartózkodott, ezek több mint felével már sikerült felvennünk a kapcsolatot. Mintegy harminc személyt továbbra is keresünk" - szögezte le a nagykövet nyilatkozatára reagálva David Frous, a cseh külügyminisztérium szóvivőjének helyettese.

Hozzátette: Annapurna térségében gyakorlatilag nincs térerő, és a mobilhálózat nem működik, tehát nem kizárt, hogy ez az oka annak, hogy nem tudnak kapcsolatot teremteni a cseh állampolgárokkal.

Nepálban nemrég kezdődött meg az őszi hegymászószezon, októberben rendszerint külföldiek ezrei túráznak a Himalája nepáli részén. Hóvihar vagy lavina ritkán fordul elő ebben az időszakban, most azonban a Délkelet-Indiából Kína felé tartó Hudhud ciklon hóviharokat keltett.

wikipedia.org


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.