Undulatus Asperatus

Ilyen rémisztő felhőket még nem látott!

Mintha a tenger hullámait néznénk, úgy "csapkodnak" az égi jelenség egyes részei.60 év után most először új felhőfajta született?

2014.10.03 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Van új a nap alatt, legalábbis Gavin Pretor-Pinney szerint, aki rögtön is nevet adott annak a vad, turbulens felhőnek, amit nemrég figyeltek meg. Az "undulatus asperatus" (szó szerint illékony hullámok) névre keresztelt égi képződmény lehet az első, amelyik évtizedek - egészen pontosan 1951 - után újdonságként jelenik meg a The International Cloud Atlas című műben. És hogy miért furcsa? Nézze meg az alábbi time-lapse videót, és már nem is lesz kérdés!



A fentiekben a Nebraskabeli Lincoln felett vonul át a felhő, a The Cloud Appreciation Society-t megalapító Pretor-Pinney szinte véletlenül bukkant rá. Szervezete a világ minden táján tevékenykedő "felhővadászok" képeit és felvételeit gyűjti, ennek során akadtak rá arra a kis felhőcsoportra, amikről azt feltételezték, hogy nem illeszkednek a már kategorizáltak közé.

Ha szavakkal akarnánk leírni az égi jelenséget, akkor leginkább úgy jellemezhetnénk, hogy alapvetően lokalizált hullámokból áll, kisebb egyenletes vagy tarka részletekkel, néha felbukkanó éles pontokkal. Tulajdonképpen nagyon hasonlít egy hullámzó tenger felszínéhez - alulról nézve. A megvilágítás és a felhő vastagsága jelentősen befolyásolhatja az általa keltett vizuális hatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.