Többletfelhő

Mi az a gyanús kondenzcsík-sokaság Franciaország felett?

A műholdképeken is jól látható "felhőzet" egy jó részét valóban a kondenzcsíkok szétterülése okozza...

2014.09.28 14:00ma.hu

Előfordul, hogy az égbolton látható magas szintű felhőzet egy jó része valójában a repülőgépek égéstermékén megjelenő kondenzcsíkok szétterüléséből fakad. Az így megjelenő, jégkristályokból álló felhőzet kialakulása, fejlődése gyakran a műholdképeken is jól megfigyelhető - magyarázta az Országos Meteorológiai Szolgálat a jelenséget.

A szóban forgó típusú megmaradó kondenzcsíkokat leggyakrabban úgynevezett magassági gerinc hátoldalában láthatunk, jellemzően anticiklon, illetve annak nyugati oldala felett. A magassági gerinc tengelyéhez közeledve a légkör legfelső tartományában feláramlás alakul ki, ami lassan telítettséghez közeli légállapotot eredményez.

A különféle infravörös hullámhosszakból "kikevert" kompozitképen jól kirajzolódnak a kondenzcsíkok és a vékonyabb magas szintű felhők (sötétkék árnyalatok) - Forrás: OMSZ

A tartósabban megmaradó kondenzcsíkok kissé megelőzhetik a legtöbb esetben természetes úton egyébként is megjelenő fátyolfelhőzet kialakulását. Esetenként azonban a telítettségi viszonyok éppen abban a szűk tartományban maradnak, melyben inkább csak a repülőgépek kondenzcsíkjaiból lesz felhőzet az égen.

Globális szinten ez a jelenség a természetes viszonyokhoz képest nem elhanyagolható mértékű többlet felhőzetet eredményezhet, ami nappal kissé csökkentheti a felszínre lejutó napsugárzást, éjszaka pedig a hosszú hullámú kisugárzás általi lehűlés mértékét.

A látható tartományú kompozitképen a vékonyabb magas szintű felhőzet és a kondenzcsíkok csak halványan látszanak - Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat


A repülőgépek jellemző utazási magassága körül Franciaország fölött a légkör közel telített, így a levegőbe kerülő égésterméken gyorsan megtörténik a kondenzáció és a jégképződés


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.