700 ezer HIV-fertőzött

Egyre több orosz hal meg AIDS-ben

Továbbra is nő az AIDS-szel összefüggő halálesetek száma Oroszországban a megelőzés hiánya miatt, miközben a világban határozottan ellenkező irányú a tendencia.

2014.07.16 17:34MTI
Az új esetek naygrésze drogfogyasztó (Fotó: freedigitalphotos/gameanna)

Tavaly hivatalosan 22 ezren haltak meg az AIDS-szel összefüggően, míg tavalyelőtt 20 ezren - mondta Vagyim Pokrovszkij, a betegség elleni küzdelemmel foglalkozó orosz szövetségi hatóság vezetője. Az ilyen irányú ismeretek hiánya miatt az oroszok általában csak akkor mennek el az orvoshoz, amikor már nagyon késő. Jelenleg csaknem 700 ezer HIV-fertőzött van az országban - tette hozzá. "Az orosz média, amely a 90-es években, amikor a vírus gyakorlatilag még nem volt jelen az országban, nagy figyelmet szentelt az AIDS-nek, mára elvesztette az érdeklődését" - fűzte hozzá.

Oroszországban évente 70-80 ezer, vagyis naponta csaknem 200 új fertőzést regisztrálnak. Az új esetek többsége - 55 százaléka - kábítószer-fogyasztásból, 43 százaléka heteroszexuális, egy százaléka pedig homoszexuális kapcsolatból ered. Az országban a homoszexuális közösségek még ma is nagyon zártak, és általában nagyon keveset tudnak a vírusról - mondta Pokrovszkij.

A HIV-fertőzöttek száma Oroszországban 2006 és 2012 között csaknem megduplázódott, jóllehet a kormány annak idején úgy döntött, 2006-tól 20-szorosára növeli az AIDS elleni küzdelemre, mint "az egyik legfontosabb nemzeti célra" fordított összeget.

Az ENSZ-nek az AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezete (UNAIDS) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében közölte: a világban 10 év alatt több mint 30 százalékkal csökkent a betegséggel összefüggő halálesetek, valamint az új HIV-fertőzések száma is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.