Megagigapoliszok

Fojtogató, mi vár az emberiségre

Közel duplájára emelkedik a városlakók száma a következő harminc évben: Indiában 404 millióval, Kínában 292 millióval, Nigériában 212 millióval bővül a városi lakosság.

2014.07.10 20:04MTI
Fotó: freedigitalphotos.com/keso (illusztráció)

A világ 7 milliárdos lakosságának több mint fele él városokban, számuk 2045-re 6 milliárdra emelkedik - derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyik jelentéséből.

A szervezet becslése szerint a legnagyobb növekedés a fejlődő országokban lesz tapasztalható, Indiában 404 millióval, Kínában 292 millióval, Nigériában 212 millióval bővül a városi lakosság.

A népesség városokba koncentrálódása újabb kihívást jelent az országoknak: a növekvő lakosság igényeinek kielégítése érdekében fejleszteniük kell egyebek között az oktatást, az egészségügyet, az infrastruktúrát, a közlekedést, és új munkahelyeket kell teremteniük.

John Wilmoth, az ENSZ Népesedési Osztályának igazgatója szerint a 21. század egyik legnagyobb kihívása ezen városi területek kezelése.

A városi lakosság gyors növekedését mi sem jellemzi jobban, hogy miközben 1990-ben még csak tíz megapolisz - több mint tízmillió lakost számláló város - létezett a Földön, mára számuk 28-ra emelkedett. Tizenhat Ázsiában, négy Latin-Amerikában, három-három Afrikában és Európában, kettő pedig Észak-Amerikában fekszik. A világ legnépesebb városa Tokió 38 millió fővel, majd Újdelhi (25 millió), Sanghaj (23 millió), Mexikóváros, Mumbai és Sao Paulo (mindhárom 21 millió lakossal) következik.

Az Egyesült Államok keleti partján elterülő New York-Newark térsége 1990-ben a világ harmadik legnagyobb megapoliszának számított, most már csak kilencedik, 2030-ra pedig a fejlődő országok kiemelkedése miatt a tizennegyedik helyre fog csúszni.

A vidéki lakosság lélekszáma jelenleg megközelíti a 3,4 milliárdot, és várhatóan 2020-ban éri el csúcsát, majd 2050-ig folyamatosan csökkenni fog, 3,1 milliárd emberre. Bár Afrika és Ázsia gyorsan urbanizálódik, jelenleg is e két kontinensen él a vidéki lakosság 90 százaléka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.