A tűzgyűrű az oka mindennek

Nicaragua kivívta az istenek haragját

Először földrengés, most vulkánkitörés - mozgalmas időszakot él át a közép-amerikai ország.

2014.04.15 18:15MTI
Forrás: Wikipedia

A nicaraguai földrengéssorozat után vulkánkitörés fenyegetheti a közép-amerikai országot - figyelmeztetnek kutatók.

Elsősorban a Managua-tó közelében lévő Momotombo hegynél lehet számítani veszélyes kitörésre - véli Wilfried Strauch, a Nicaraguai Geológiai Intézet (Ineter) szeizmológiai részlegének vezetője.

"Normál esetben a vulkánkitörések előzményeként jelentkezik a földrengés, ezért a szeizmikus aktivitás okot ad az aggodalomra. Úgy véljük, a Momotombo-közeli rengések aktiválhatják a vulkánt, ezért folyamatosan ellenőrizzük a helyzetet" - mondta a német kutató, aki 25 éve dolgozik az Ineternél.

A szakértők becslése szerint a Momotombo kitörése mintegy hatvanezer ember számára jelentene veszélyt León tartomány falvaiban, Nagarote és La Paz Centro városokban. Egy teljes város pusztult el a hegy lábánál, amikor a vulkán 1609-ben kitört.



Nicaraguában az elmúlt napokban többször megrengett a föld. Csütörtök óta két ember vesztette életét, több mint 2300 ház megrongálódott. Az ország a Csendes-óceán peremén fekvő tűzgyűrűnél helyezkedik el, így nagyon gyakoriak a földrengések, és erős a vulkáni tevékenység is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.