Atomerőmű

Újabb meghibásodás: leállították a fukusimai víztisztító rendszert

A szűrőberendezést kedden kapcsolták ki, miután észrevették, hogy nem megfelelően működik az egyik áramköre. Azt nem tudni, mikor indítják újra - különböző rendellenességek miatt egyszer már korábban is le kellett állítani.

2014.03.19 13:41MTI
Forrás: MTI

Műszaki probléma miatt leállították Japánban a fukusimai atomerőmű szűrőrendszerét, amellyel a 2011-es földrengés és szökőár nyomán balesetet szenvedett reaktorok hűtésére használt vizet tisztítják.

A létesítményt üzemeltető vállalat, a TEPCO szerdán közölte: a meghibásodás miatt 13 ezer tonna vizet újra kell kezelnie. Az ALPS-rendszer a vízből 62 féle radioaktív anyagot szűr ki.

A TEPCO egyik szóvivője elmondta: a szűrőberendezést kedden kapcsolták ki, miután észrevették, hogy nem megfelelően működik az egyik áramköre. Azt nem tudta megmondani, mikor indítják újra a víztisztítót, amelyet különböző rendellenességek miatt egyszer már korábban is le kellett állítani. A tervek szerint még idén hatékonyabb szűrőrendszert helyeznek majd üzembe.

Az incidens újabb kellemetlenség a vállalat számára, amely az atomerőmű balesete óta számos problémával volt kénytelen szembenézni. A fukusimai létesítmény területén több százezer tonna sugárszennyezett víz kezelését kell megoldani. Februárban a TEPCO arról számolt be, hogy csaknem száz tonna erősen radioaktív víz ömlött ki egy tartályból, tavaly nyáron pedig elismerte, hogy 300 tonna radioaktív víz folyt a tengerbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.