Kharma

Durva: eltűnt Nagy-Britannia az űrből - fotóval!

A természet komoly támadást indított több kontinens ellen, évtizedek óta példátlan ítéletidő sújtja a brit szigeteket is. A világűrből nézve nem látni a földrészt, a térségbe betört viharzóna teljesen eltakarja.

2014.02.14 10:01ma.hu
Fotó: NASA

Az amerikai Terra kvázipoláris műhold MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) szenzorának köszönhető ez a hátborzongató kép, amelyen gyakorlatilag eltűnt Nagy-Britannia a fölötte kavargó extratórpusi (mérsékelt égövi) ciklon miatt. Ezekben a kiterjedt extratrópusi viharciklonokban szuperviharok, szupercellás képződmények, különleges zivatarfelhők jönnek létre és csupán elég néhány további feltétel teljesülése a tornádók kialakulásához.

Nagy-Britannia az elmúlt hónapokban példátlan viharsorozatot élt át. Az ország déli partjait a tél kezdete óta 30, rendszeresen özönvízszerű esőzéssel járó viharzóna érte el; ez azt jelenti, hogy a térségre két-három naponta törnek rá rendre súlyos károkat okozó atlanti viharok. A szerdán érkezett vihar már a második volt ezen a héten.

Mindeközben hónapok óta igazán kemény tele van az amerikaiaknak, emellett szokatlanul kemény hideg gyötör embert és állatot Kínában.

A világ másik felén sem jobb: kitört a Jáva sziget keleti részén magasodó vulkán, a hamu mindent beterít.

Ez a kép például nem Amerikában készült, hanem Jáva szigetén. Fotó: RSOE EDIS


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.