Tepco

Léket kapott a betongát - újabb szivárgás Fukusimában

A gondok ellenére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi helyszíni ellenőrzését követően arról számolt be, hogy a létesítmény lebontása terén jelentős előrelépéseket értek el a közelmúltban.

2013.12.22 11:14MTI
Fotó: MTI

A hét végén újabb 1,6 tonna sugárszennyezett víz folyt el a japán Fukusima-1 atomerőműből - jelentette be vasárnap a létesítményt üzemeltető Tepco energiavállalat.

A cég közlése szerint az vezetett az újabb szivárgáshoz, hogy kisebb léket kapott a sugárszennyezett vizet tároló konténerek köré felhúzott betongát. Az elfolyt vízben a radioaktív stroncium koncentrációja a biztonsági határérték kilencszerese volt.

Az atomerőműben - amelyben két és fél éve egy szökőár súlyos üzemzavart, nukleáris balesetet okozott -, az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb-nagyobb szivárgás történt, ezek közül a legsúlyosabb során 300 tonna radioaktív víz folyt a tengerbe. Az erőmű területén több százezer tonna - a reaktorok hűtésére használt - sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, és a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervek.

A gondok ellenére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi helyszíni ellenőrzését követően arról számolt be, hogy a létesítmény lebontása terén jelentős előrelépéseket értek el a közelmúltban, bár a helyzet továbbra is nagyon összetett.

A fukusimai munkálatok elhúzódása miatt a hét végén a japán kormány bejelentette az erőmű lebontásának finanszírozására vonatkozó első konkrét irányelveit. Ezek szerint a Tepcónak kell állnia a 2011. márciusi baleset által érintetteknek járó, nagyjából 5,4 ezer milliárd jenes (11,3 ezer milliárd forint) kártérítést, míg a kormány 1100 milliárd jennel járul hozzá a sugármentesítéshez és további 5-9 ezer milliárdos kamatmentes hitelt nyújt a cégnek a költségek fedezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.